4 Manieren om een trage iPhone sneller te maken

  • 12 aug 0

Een nieuwe iPhone die vers uit de verpakking gehaald wordt is razendsnel. Bijna iedereen denkt “dit is veel sneller dan mijn vorige iPhone”. Na verloop van tijd is de iPhone opeens niet meer zo snel. Ben je eraan gewend dat het zo snel is of is de iPhone daadwerkelijk trager? Terwijl veel mensen denken dat een trage iPhone een inbeelding is van de gebruiker kan het in werkelijkheid mogelijk zijn dat de iPhone veel trager is geworden. Wat kun je hier aan doen?

Leeg het RAM

RAM is de afkorting voor random access memory dat ook wel het interne geheugen of werkgeheugen genoemd wordt. Dit fysieke geheugen wordt door de software van de iPhone gebruikt om snel taken uit te voeren die door de gebruiker opgedragen worden. Iedere keer dat een app geopend wordt wordt een gedeelte van het geheugen hiervoor gebruikt. Dit gedeelte van het geheugen kan dan niet door andere apps gebruikt wordt. Wanneer verschillende apps actief zijn is het mogelijk dat het complete RAM gebruikt wordt. Dit vertraagt de iPhone totdat er weer geheugen vrijgemaakt wordt. Dit gebeurt normaal gesproken als een app afgesloten wordt maar dit lukt niet altijd waardoor de ruimte niet beschikbaar komt. Door de RAM te resetten komt de ruimte weer beschikbaar. Dit kan gedaan worden door de sluimerknop in te drukken totdat de slider tevoorschijn komt. Schakel de iPhone niet uit maar druk de home button voor vijf seconden in totdat het home scherm er weer voorkomt. De RAM is nu geleegd.

Cache van apps legen

De cache van apps zijn bestanden die data opgeslagen hebben zodat de app deze informatie snel beschikbaar heeft als erom gevraagd wordt. Dit zorgt ervoor dat de app sneller werkt maar als er veel cache bestanden zijn kan het er juist voor zorgen dat de iPhone trager wordt. De cache van de apps kan in de instellingen verwijderd worden. Voor de standaard apps van Apple geldt een andere manier. Open een standaard app zoals iMessage en tik in de tab balk 10 keer op een willekeurige button. De app vertoont een korte witte flits waarna de cache geleegd is.

Animaties uitschakelen

Vanaf iOS 7 zijn animaties aan het besturingssysteem van Apple toegevoegd. Dit wordt Parallax effecten genoemd. Deze effecten zorgen ervoor dat alles vloeiend in elkaar overloopt maar het zorgt er ook voor dat de iPhone trager wordt. Iedere keer dat je een app opent wordt er meer RAM gebruikt en de batterij gaat iets sneller leeg waardoor de iPhone trager kan gaan werken. Schakel de effecten uit als je problemen hebt met een trage iPhone. Dit doe je door te gaan naar Instellingen > Algemeen > Toegankelijkheid > Verminder bewegingen.

iMessages verwijderen

Als je veel gebruik maakt van iMessage dan kan dit niet alleen een grote hoeveelheid opslagruimte in beslag nemen maar ook de iPhone trager maken. Het is niet vreemd dat je meer dan 4GB aan data hebt staan door de iMessage berichten. Je kunt controleren hoeveel opslagruimte de iMessage berichten in beslag nemen door te gaan naar Instellingen > Algemeen > Opslag en iCloud gebruik > Beheer opslag. Om te voorkomen dat de iMessage berichten veel ruimte in beslag nemen en de iPhone trager maken kun je de berichten automatisch verwijderen na een bepaalde periode. Ga naar Instellingen > Berichten > Houdt berichten. Hier heb je de keuze om de berichten 30 dagen te bewaren of 1 jaar. Na deze periode wordt het bericht verwijderd van de iPhone.


Leave A Comment