7 Tips om een hoog dataverbruik te voorkomen in iOS 9

 • 20 nov 0

Als je geen onbeperkte databundel hebt bij je telefoonabonnement dan is de kans groot dat je een keer (of vaker) over de limiet gaat. Dit is helemaal het geval als je een kleine databundel hebt voor je iPhone. Het iPhone abonnement is dan weliswaar goedkoper maar er is een reëel risico dat je niet genoeg hebt aan de datalimiet. De iPhone is immers een smartphone waarbij een internetverbinding bijna onmisbaar is. Als je over de limiet gaat dan lopen de kosten vaak snel op. Met de nieuwe iOS 9 update is de kans zelfs nog groter dat dit gebeurt door nieuwe features zoals Wi-Fi-assistentie. Als je een hoog dataverbruik wilt voorkomen in iOS 9 dan kunnen de volgende tips je helpen.

Streamen in hoge kwaliteit muziek uitschakelen

De Apple Music app is een populaire feature op iOS apparaten. Op ieder moment van de dag kan de favoriete muziek geluisterd worden. Met Apple Music is het mogelijk om te streamen in hoge kwaliteit. Het maakt echter geen onderscheid tussen Wi-Fi en het mobiele netwerk. Dit zorgt echter voor een probleem voor personen met een beperkte databundel. Door muziek te streamen in hoge kwaliteit wordt meer data verbruikt. Als je dit wilt voorkomen dan schakel je hoge kwaliteit muziek uit.

 1. Open Instellingen en ga naar Muziek
 2. Scroll naar beneden naar Afspelen en Downloads
 3. Schakel Gebruik mobiele data uit

icloudlogo

Mobiele netwerk uitschakelen voor iCloud

Als je meerdere iOS apparaten hebt dan is iCloud is eenvoudige manier om bestanden van het ene naar het andere apparaat over te zetten. Het is ook mogelijk dat je vanuit bestanden in de cloud werkt waardoor iedere keer dat je het bestand opslaat data verzonden wordt via het mobiele netwerk. Dit verbruikt veel data waardoor het verstandig is om alleen data te transporteren via iCloud via een Wi-Fi verbinding. Door mobiele data voor iCloud uit te schakelen wordt voorkomen dat data verzonden wordt via het mobiele netwerk voor iCloud.

 1. Open Instellingen en ga naar iCloud.
 2. Tik vervolgens op iCloud
 3. Schakel Gebruik mobiele data uit

Automatische Downloads via mobiele data uitschakelen

De automatische download bestaan voornamelijk uit updates van apps. Aangezien apps de grootste bestanden zijn op een smartphone wordt er veel data gebruikt om deze updates binnen te halen. Als je dit via het mobiele netwerk doet dan kan de databundel snel op raken. Het is verstandig om dit uit te schakelen in de instellingen.

 1. Open Instellingen en ga naar App en iTunes Stores.
 2. Schakel Gebruik mobiele data uit

Wi-Fi-assistentie uitschakelen

Wi-Fi-assistentie is een nieuwe feature in iOS 9. Als er verbinding is met een traag WiFi netwerk wordt er automatisch overgeschakeld naar het mobiele netwerk. Dit zorgt ervoor dat de internetverbinding optimaal is maar het verbruikt ook veel van de databundel. Het is verstandig om Wi-Fi-assistentie uit te schakelen om een hoog dataverbruik te voorkomen.

 1. Open Instellingen en ga naar Mobiel netwerk
 2. Scroll naar beneden en schakel Wi-Fi-assistentie uit

connect_large

Ververs apps op de achtergrond uitschakelen

Een algemene tip om het dataverbruik te verminderen is het uitschakelen van Ververs apps op de achtergrond. Dit voorkomt dat apps op de achtergrond gegevens downloaden terwijl deze niet gebruikt worden. De apps verbruiken dan data zonder dat je het doorhebt. Het maakt geen groot verschil als deze functionaliteit uitgeschakeld wordt. Door Ververs op de achtergrond uit te schakelen wordt ook de batterij bespaard.

 1. Ga naar Instellingen en dan naar Algemeen
 2. Ga naar Ververs op de achtergrond en schakel dit vervolgens uit

Dataverbruik van apps controleren

Bepaalde apps verbruiken veel data terwijl andere apps weinig data verbruiken. Als apps die je veel gebruikt veel verbruiken dan is dat logisch te verklaren. Als er echter apps zijn die je niet vaak gebruikt maar toch veel data verbruiken dan kun je voor deze apps mobiele data uitschakelen. Op deze manier kun je de favoriete apps blijven gebruiken via het mobiele netwerk en voorkom je een hoog dataverbruik.

 1. Open Instellingen en ga naar Mobiel netwerk
 2. Ga naar Mobiele data en schakel de individuele apps uit

Mobiele data uitschakelen

Als je een hoog dataverbruik niet verder wil laten oplopen dan is het mogelijk om het gebruik van mobiele data volledig uit te schakelen. Als dit uitgeschakeld is kan er nog alleen gebruik gemaakt worden van Wi-Fi verbindingen.

 1. Open Instellingen en ga naar Mobiel netwerk
 2. Schakel Mobiele data uit

Leave A Comment