Apple treft schikking in zaak over prijsafspraken e-books

  • 27 jun 0

In de rechtszaak die betrekking had tot het manipuleren van de prijs van e-books heeft Apple onlangs een schikking getroffen. Wat de precieze voorwaarden van de schikking zijn is op dit moment niet bekend. Wel is zeker dat Apple hiermee grote schadeclaims voorkomt. Volgens de aanklagers in de zaak, klagende consumenten en de Amerikaanse regionale overheden, heeft Apple met diverse boekenuitgevers illegale prijsafspraken gemaakt. In de zaak claimden de klagers 840 miljoen dollar aan schadevergoedingen. Met de schikking heeft Apple deze vergoeding dus voorkomen, aldus het financiële persbureau Bloomberg.

Details van de schikking

Hoeveel Apple precies aan de overheid en consumenten betaalt is niet duidelijk, ook verdere details van de schikking zijn geheim. Het is niet duidelijk of Apple zich ergens toe heeft verplicht. In een eerdere zaak in de Europese Unie werd Apple ook al beschuldigd van het manipuleren van de prijzen van e-books, Apple beloofde in deze zaak beterschap.

Zowel in de VS als in Europa werd Apple dus beschuldigd van het opdrijven van de prijzen van e-books. Apple inde zelf 30 procent nadat deze de boekenuitgevers de prijs van de e-books liet bepalen. Hierdoor moest onder andere Amazon de prijzen van zijn e-books verhogen.


Leave A Comment