Fair Use Policy voor de iPhone

  • 11 jul 0

Diverse providers stellen een Fair Use Policy (FUP) in welke dient voor het bepalen van het limiet voor het gebruik van dataverkeer. Een Fair Use Policy houdt in dat een provider per klant het gemiddelde datagebruik berekent, vervolgens bepaalt de provider ook een limiet dat de klant aan data mag gebruiken. Dit betekent dat een klant niet meer data mag gebruiken dan een gemiddelde gebruiker. Voor klanten die structureel meer gebruiken dan volgens de Fair Use Policy wordt toegestaan, kan het gevolg ontstaan dat er meer moet worden betaald of dat de provider het account van de klant afsluit. De Fair Use Policy geldt voor elke mobiele telefoon, ook voor de iPhone.

Structureel hoger verbruik

De provider zal meestal een eenmalige piek in het dataverkeer niet bij de klant in rekening brengen. Pas wanneer het dataverkeer structureel te hoog is zal de provider actie ondernemen. Aan de Fair Use Policy kleeft voor de klant het nadeel dat deze vaak te ondoorzichtig is. Het is voor de klant niet duidelijk hoeveel data er precies mag worden gebruikt. In principe mag er onbeperkt gebruik worden gemaakt van internet. Toch kan de provider die een Fair Use Policy hanteert klanten op hun surf- en/of downloadgedrag aanspreken indien dit hoger is dan dat van de gemiddelde klant.

Voorwaarden van de provider

Voor de klant is het van belang om de algemene voorwaarden van een provider altijd goed door te nemen. Zo komt men erachter wat de Fair Use Policy van de provider inhoudt indien deze een Fair Use Policy hanteert. Staat er niets over een Fair Use Policy vermeldt in de algemene voorwaarden, dan is het toch van belang om nog even navraag te doen bij de provider.


Leave A Comment