Hoe werkt nummerbehoud bij een iPhone?

  • 04 apr 0

Wanneer men overstapt naar een nieuwe provider, een nieuwe abonnement of wanneer men een nieuwe iPhone aanschaft is het mogelijk om het huidige mobiele nummer mee te nemen. Dit wordt nummerportabiliteit of nummerbehoud genoemd. Nummerbehoud is voor velen belangrijk omdat bij een nieuw nummer vrienden en kennissen weer moeten worden ingelicht. Nummerbehoud is bij mobiele telefonie in principe altijd mogelijk. Het maakt niet uit of men belt met prepaid of abonnement en of men van provider wisselt.

Hoe vraag je nummerbehoud aan?
Nummerbehoud kan worden ingediend bij de nieuwe aanbieder, deze verzorgt vervolgens de afhandeling van het verzoek. De nieuw provider moet ervoor zorgen dat de klant binnen 10 werkdagen kan bellen met een nieuwe aansluiting maar onder het oude nummer. Stapt een klant over van prepaid naar prepaid dan kan het nummerbehoud via een formulier worden aangevraagd dat verkrijgbaar is bij de nieuwe aanbieder. Stapt men over van prepaid naar een abonnement of van een abonnement naar een nieuw abonnement bij een andere aanbieder, dan kan aan de nieuwe aanbieder worden aangegeven dat men het nummer wil behouden. Deze nieuwe aanbieder neemt contact op met de oude aanbieder en regelt zo het nummerbehoud.

Geef op tijd aan dat je gebruikt wilt maken van nummerbehoud
Het is verstandig om tijdig aan te geven dat men gebruik wil maken van nummerbehoud. Wordt een oud abonnement opgezegd dan moet er meestal rekening worden gehouden met een opzegtermijn van één maand. In principe moet de oude aanbieder het nummer een maand vasthouden, toch is het verstandig om voor het aflopen van het abonnement nummerbehoud aan te vragen. De nieuwe aanbieder heeft 10 werkdagen de tijd het nummerbehoud te regelen. Wordt het nummerbehoud pas na afloop of tegen het einde van het abonnement aangevraagd, dan kan het zijn dat het nummer een aantal dagen niet bereikbaar is. Wanneer men overstapt naar een nieuw abonnement nog voordat het huidige abonnement is afgelopen en men het nummer wil behouden, dan is het bij sommige providers mogelijk om het abonnement af te kopen. Er wordt dan betaald voor de resterende duur van het abonnement. Zo kan er direct gebruik worden gemaakt van het oude nummer met het nieuwe abonnement.

Zijn er kosten verbonden aan nummerbehoud?
Een nieuwe provider mag maximaal 10 euro vragen voor het behouden van een oud nummer. De oude aanbieder kan hiervoor geen kosten in rekening brengen. Nummerbehoud is ook mogelijk bij vaste telefonie. In principe werkt dit hetzelfde als bij mobiele telefonie. Het oude nummer kan niet worden behouden indien een klant overstapt omdat er een verhuizing naar een andere regio heeft plaatsgevonden. Het netnummer van iedere regio verschilt namelijk.


Leave A Comment