Wat is een Retina display?

  • 11 jul 0

Apple omschrijft de beeldschermen vanaf de iPhone 4(S) als Retina displays. Deze schermen ogen scherper dan de meeste beeldschermen en zijn volgens Apple revolutionair. Apple producten die over een Retina-scherm beschikken zijn de iPhone, iPad, iPod Touch en de MacBook Pro 13 en 15 Inch. De term Retina display is door Apple bedacht en wordt niet door andere fabrikanten gebruikt. Het woord Retina slaat op netvlies, het gaat volgens Apple om een scherm waarbij de afzonderlijk pixels niet met het blote oog te zien zijn.

De pixeldichtheid

Bij het Retina display gaat het om de pixeldichtheid, het aantal beeldpunten per een bepaalde oppervlakte. Deze term baseert Apple op de aanname dat op een scherm van 300 ppi, het blote oog op een afstand vanaf 30 cm geen pixels meer ziet. Op de iPhones worden zitten meer pixels per inch op het beeldscherm dan het blote oog kan onderscheiden. De iPhone heeft dus met een retina display nog steeds hetzelfde beeldformaat maar met een hogere resolutie.

Leesbaarheid en apps

Het voordeel van een scherm met een hogere pixeldichtheid is dat er meer details kunnen worden weergegeven. Dit zorgt er voor dat kleine letters leesbaarder worden. Er zijn proeven gedaan waarbij een testpersoon een leesttest deed met een iPad zonder retina scherm en één met. Op het nieuwste model waren de kleinste letters een stuk beter te lezen, dit volgende ook uit de tekst. De reden hiervoor is dat de letters op het nieuwe scherm er minder korrelig uitzien en daardoor leesbaarder zijn. Door de komst van het nieuwe retina scherm met een hogere resolutie heeft Apple ook standaard apps destijds aangepast. Deze apps werden aangepast zodat ze graphics kregen die van de hogere resolutie gebruik konden maken. De resolutie zorgt er daarnaast wel voor dat apps een stuk groter worden. Bepaalde apps gingen van 70 MB naar wel 404 MB. Daarbij paste Apple meteen de eigen site aan zodat er scherpere plaatjes te zien waren.

Gevolgen voor de batterij

De retina beeldschermen brengen echter nog wel een groot gevolg met zich mee. De apparaten die voorzien zijn van zo’n scherm gebruiken extra stroom. De extra stroom is voor deze apparaten nodig omdat voor het verhogen van de pixeldichtheid er ook extra achtergrondverlichting nodig is. In de eerste iPad met retina display is een grotere batterij gezet waardoor deze zwaarder is geworden. De nieuwe accu zou de batterijduur moeten verlengen.


Leave A Comment